Якість життя й соціальні аспекти фізичної реабілітації при дегенеративно-дистрофічних захворюваннях суглобів - Дорошенко, Едуард Юрійович; Doroshenko, Eduard (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
За останні 10 років в Україні вжито важливих заходів стосовно людей з обмеженнями життєдіяльності, зі створення «доступного середовища життєдіяльності». Патологія опорно-рухового апарату займає одне з провідних місць у загальній структурі захворюваності. В Україні у 2016 р., за даними Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України, зросла первинна інвалідність унаслідок захворювань кістково-м’язової системи та сполучної тканини. Важливим критерієм оцінки ефективності фізичної реабілітації при дегенеративно-дистрофічних захворюваннях є дослідження якості життя (ЯЖ). Показник ЯЖ дає змогу отримати інформацію про стан фізичного, емоційного й психологічного стану, оцінити ефективність реабілітації. За даними фахівців, найбільше у хворих ОА знижено показники фізичного здоров’я: фізичне функціонування, рольове фізичне функціонування та інтенсивність болю. Дещо менше знижено загальний стан здоров’я та життєздатність. Важливий критерій оцінки ефективності реабілітаційних заходів – це вивчення динаміки якості життя. For the past 10 years in Ukraine serious measures have been taken towards people with disabilities, creating an «accessible environment for vital activity». The pathology of the musculoskeletal system occupies one of the leading places in the overall structure of morbidity. In Ukraine in 2016 according to the Ukrainian State Research Institute for Medical and Social Problems of Disability of the Ministry of Health of Ukraine, primary disability due to diseases of the musculoskeletal system and connective tissue has grown. An important criterion for assessing the effectiveness of physical rehabilitation in cases of degenerative-dystrophic diseases is the study of the life quality (LQ). The LQ indicator allows getting information about the physical, emotional and psychological condition, evaluating the effectiveness of rehabilitation. According to experts, physical health indicators were reduced mostlyamong patients with osteoarthritis: physical functioning, role physical functioning and pain intensity. To a lesser extent, overall health condition and vitality were reduced. An important criterion for evaluating the effectiveness of rehabilitation measures is the study of the dynamics of the lifequality.
Life Quality and Social Aspects of Physical Rehabilitation in Case of Degenerative-Dystrophic Diseases of Joints
Keywords: остеоартрози; фізична реабілітація; якість життя; оsteoarthritis; physical rehabilitation; lifequality