НЕВИЗНАЧЕНА ВТРАТА У КОНТЕКСТІ ВИМУШЕНОЇ СЕПАРАЦІЇ ТА ВИМУШЕНОГО УСИНОВЛЕННЯ - Розмирська, Юлія; Глова, Ірина (My University, 2023)
Мета. Стаття містить теоретико-методологічний огляд теорії невизначеної втрати у фокусі фізичної відсутності при психологічній присутності близької людини. Методи. Для досягнення мети дослідження було задіяно методи наукового теоретичного вивчення: аналіз, синтез, структурування, узагальнення. Результати. На основі аналізу досліджень вимушеної розлуки дітей з сім’єю та її психологічних наслідків, можемо стверджувати про ґрунтовність теорії невизначеної втрати у випадку її застосування до ситуації вимушеного всиновлення незаконно переміщених дітей. Теорія невизначеної втрати чітко пояснює механізм переживання розлуки з близькою людиною, коли ця розлука є не до кінця зрозумілою – немає чіткого знання про статус людини: жива чи мертва, або ж людина присутня фізично, але психічно відсутня: у випадку з деменцією. Теорія невизначеної втрати чітко пояснює три види наслідків: знерухомлення (впливає на здатність активно спілкуватися), наслідки на рівні відносин (конфлікти через різні погляди на ситуацію) і на рівні особистості (прояви таких станів як депресія, тривога, почуття провини та ін.). Висновки. Модель віднаходження резильєнтності при невизначеній втраті містить такі взаємопов’язані структурні блоки як пошук сенсу, майстерність загартовування, реконструкція ідентичності, нормалізація амбівалентності, переосмислення прив’язаності та віднаходження надії. Досвід роботи з переміщеними дітьми Сальвадора також додає розуміння про важливість вивчення етапів «осмислення ситуації зникнення» та «возз’єднання», що лягло в основу адаптації моделі віднаходження резильєнтності при невизначеній втраті для дослідження психологічних наслідків вимушеного всиновлення. Вбачаємо перспективи подальших досліджень в емпіричному вивченні психологічних наслідків травмівної ситуації вимушеного усиновлення для дітей та їх сімей.

Purpose. The article provides a theoretical overview of the theory of ambiguous loss in the focus of physical absence with the psychological presence of a loved one. Methods. To achieve the purpose of the study, the methods of scientific theoretical study were used: analysis, synthesis, structuring, and generalization. Results. Based on the analysis of research on the forced separation of children from their families and its psychological consequences, we can state that the theory of ambiguous loss is important in the situation of forced adoption of illegally displaced children. The theory of ambiguous loss clearly explains the mechanism of experiencing separation from a loved one, when this separation is not fully understood - there is no clear knowledge of the person's status: alive or dead, or the person is physically present but mentally absent, as in the case of dementia. The theory of ambiguous loss clearly explains three types of consequences: immobilization (affects the ability to communicate), consequences at the level of relationships (conflicts due to different views of the situation) and on the personality (manifestations of such conditions as depression, anxiety, guilt, etc.). Conclusions. The model of finding resilience in the face of uncertain loss includes such interrelated structural blocks as finding meaning, tempering mastery, reconstructing identity, normalizing ambivalence, revising attachment and discovering hope. The experience of working with displaced children in El Salvador is also important, because of studying the «disappearance» and "reunification" stages. They formed the basis for adapting the model of resilience in ambiguous loss to study the psychological consequences of forced adoption. The prospects for further research are in the empirical study of the psychological consequences of the forced adoption traumatic situation for children and their families.
Ambiguous Loss In The Context OfForced Separation And Forced Adoption
Keywords: примусове переміщення; асиміляція; психологічна відсутність; психотравма; прив’язаність; горювання; реконструкція ідентичності; нормалізація амбівалентності