Османо-російське протистояння в Північному Причорномор’ї другої половини XVIII ст.: методика вивчення в шкільному курсі історії - Куденчук, Дмитро Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі ґрунтовно досліджено особливості російськотурецького протистояння в Північному Причорномор’ї другої половини XVIII століття. На основі аналізу наукових праць значної кількості вітчизняних та зарубіжних дослідників, а також документальних джерел розкрито головну суть, способи та методи експансії Російської імперії на територію Причорномор’я. Проаналізовано основні засоби поширення впливу Росії в регіоні, досліджено особливості військових конфліктів цього періоду та їхні наслідки, а також схарактеризовано роль ключових військових і державних діячів у зазначеному протистоянні. Визначено головні напрямки експансіоністської політики Російської імперії в Північному Причорномор’ї та методи її реалізації. Показано перебіг військових кампаній, які відігравали ключову роль у конфлікті. Схарактеризовано вплив протистояння між Російською та Османською імперіями на геополітичну ситуацію в регіоні, зокрема на зміну кордонів та сфер впливу. Окреслено основні події та їхні наслідки для обох сторін, що брали участь у протистоянні, зокрема втрату Османською імперією контролю над територіями Північного Причорномор’я та зміцнення позицій Росії в регіоні. Звернено увагу на висвітлення економічної та культурної політики імперської Росії, зокрема розвиток торгівлі, освоєння нових земель і залучення місцевих ресурсів. Розроблено методичні рекомендації щодо використання матеріалів обраної для дослідження теми в шкільному курсі історії.
Keywords: інкорпорація; Кавказька війна; корінне населення регіону; Кючук-Кайнарджійський мирний договір; Російська імперія; османо-російська війна; Ясський мирний договір