«Польські комуністи проти польських комуністів»: політична боротьба в Польщі (червень 1948 р.) - Schwab, Larissa; Шваб, Лариса (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті з’ясовується зміст конфлікту в Польській робітничій партії в червні 1948 р., відомий під назвою «право-націоналістичне відхилення» від лінії партії. Авторка доводить, що політичний процес був спланований радянським керівництвом задля заміщення комуністів-«патріотів» на чолі з Владиславом Гомулкою комуністами, вірними Йосипу Сталіну.The author explores the political divisions within the Polish Workers Party in 1948, which provoked the Polish Communists, Returned after the Second World War with the Soviet Union. Change of political Management was conceived by Joseph Stalin to shift Secretary-General Wladyslaw Gomulka from his position, and as the removal of a number of leadership of his close associates, who call themselves in Communist circles patriots.
«Польские коммунисты против польских коммунистов»: политическая борьба в Польше (июнь 1948 г.)
Keywords: «право-націоналістичне відхилення»; Польська робітнича партія; Польська соціалістична партія; червневий (1948 р.) пленум ЦК ППР; Польська об’єднана робітнича партія; right-nationalistic deviation; Polish workers Party; the Polish Socialist Party; the June (1948) Plenum of the Central Committee Polish Workers Party; the united Polish Workers Party