Патологічна фізіологія - Моренко, Алевтина Григорівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Методичний збірник "Патологічна фізіологія: лабораторний практикум" містить розробку форм виконання ряду класичних лабораторних робіт з патологічної фізіології на сучасному методичному рівні, з використанням комп’ютерної системи електронейроміографії, електроміографії, електрокардіографії, електрофонографії, електрореографії, електроенцефалографії. Під час лабораторного практикуму студенти повинні поглибити знання з теоретичних основ даного курсу, навчитись на практиці самостійно визначати фізіологічні параметри функціонування організму людини в нормі і при патології, навчитися працювати із діагностичною мікропроцесорною апаратурою, проводити реєстрацію фізіологічних процесів, оцінювати отримані діагностичні показники. Лабораторний практикум також містить роботи, присвячені вивченню основ клінічної діагностики крові, сечі людини, температури тіла людини. При вивченні курсу в ході лабораторного практикуму студенти будуть мати нагоду навчитися проведити первинну діагностику стану здоровʼя пацієнта, а також надавати першу невідкладну допомогу у критичних станах. Кожна лабораторна робота вміщує матеріал домашньої теоретичної підготовки студента і опис методик по виконанню лабораторно-практичної роботи в аудиторії. В основу лабораторного практикуму закладена мотивація, яка повинна забезпечити можливість для кожного студента якомога більш самостійно оволодіти необхідними знаннями і практичними навичками з курсу «Патологічна фізіологія», оволодіти знаннями про шляхи отримання й специфіку лабораторної інформації у виявленні патології, встановленні діагнозу, здійсненні диференціальної діагностики, оцінки тяжкості захворювання та його перебігу, прогнозу хвороби, виявленні супутніх захворювань.
Keywords: патологічна фізіологія; практикум; фармація; промислова фармація