Психологічні особливості якості життя внутрішньо переміщених осіб - Кравцова, Марина Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі представлено психологічні особливості якості життя внутрішньо переміщених осіб, вимушених в умовах військового стану поміняти не лише місце свого перебування, а й найголовніші життєві норми та принципи. Робота презентує результати теоретично-емпіричного дослідження внутрішньо переміщених осіб в умовах сьогодення. Проблема масових стресових станів у суспільстві стала актуальною із початком військової агресії росії проти України ще з 2014 року. Її значимість зросла ще більше після повномасштабного вторгнення країни-агресора в Україну, що кардинально вплинуло на психо-емоційний стан кожної людини, кожної родини та суспільства у цілому. В роботі представлені результати теоретико-емпіричного дослідження психологічних особливостей якості життя внутрішньо переміщених осіб та представників контрольної групи. У вибірку з числа внутрішньо переміщених осіб увійшли представники, які змушені були покинути свої домівки у 2014 році, а також після 24 лютого 2024 року. Контрольну групу вибірки склали мешканці Луцької громади. Дослідження проводилось шляхом опитування за чотирма стандартизованими методиками та відповідною кореляцією узагальнених даних. Основним критерієм вибірки представників досліджуваної та контрольних груп був певний вік, а саме - період середньої зрілості (45-55 років). Наукова новизна одержуваних результатів дослідження полягає у з’ясуванні найважливіших чинників життєстійкості людини до травмуючих подій та формуванні особистісних життєвих принципів щодо подолання стресу і подальшої травматизації. Результати проведеного дослідження підтвердили незалежність наявності, або відсутності вище вказаних чинників від соціального статусу людини (відноситься вона до внутрішньо переміщеної особи, чи не відноситься). Кожна людина переживає зовнішні події у винятковий спосіб в залежності від багатьох чинників: особливостей характеру, психологічного складу, сильних і слабких сторін, особистої та колективної історії, зовнішніх умов і впливів, освітницького, культурного, логічного, духовного, лінгвістичного, географічного вимірів, статевої приналежності, тощо. Беззаперечний принцип: двоє людей не можуть однаково переживати ту саму зовнішню подію має право на існування. Кожна людина має особливий набір супутніх чинників, які на неї впливають, і в той же час, кожна людина може мати певні сенси для подолання життєвих негараздів.
Keywords: якість життя; внутрішньо переміщені особи; стрес; травма; життєстійкість особистості