Ідея проведення Олімпійських ігор-2022 в Україні як партійно-політичний проект Партії регіонів України - Кулик, Сергій Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Підтримка популярних видів спорту, підготовка й проведення міжнародних спортивних заходів в Україні – це успішно апробовані політичні та виборчі технології. Особливо активно їх застосовували під час перебування на найвищих державних посадах лідера Партії регіонів (ПР) В. Януковича. Мета цього дослідження – довести гіпотезу, що ідея проведення зимових Олімпійських ігор 2022 р. в Україні – це партійно-політичний проєкт партії влади, а саме Партії регіонів та її лідера, Президента України В. Януковича. Проєкт розрахований на пошук підтримки електорату під час першого президентського терміну В. Януковича й імовірного його балотування на другий термін. Установлено, що особисте захоплення В. Януковича спортом, суміщення ним державних і спортивних осад, увага до проблем спорту в передвиборних програмах Партії регіонів, мали на меті сформувати його позитивний імідж як посадовця. Простежено, що успішне проведення «Євро-2012» в Україні під час президентської каденції В. Януковича сприйнято членами Партії регіонів як початок підготовки до Олімпійських ігор, а взаємний «обмін» нагородами між В. Януковичем і представниками НОК, МОК став важливим елементом участі України в олімпійській заявниковій кампанії. В. Янукович особисто ініціював ідею провести в Україні зимові Олімпійські ігри 2022 р. Виявлено, що цьому повинно було сприяти неодноразове реформування ним центральних органів виконавчої влади, відповідальних за розвиток фізичної культури й спорту. Стверджується, що проєкт президента В. Януковича з проведення зимової Олімпіади в Україні геополітично мав два напрями – російський та європейський. Саме так можна пояснити, чому В. Янукович – єдиний з усіх президентів України, хто коли-небудь відвідував урочисту церемонію відкриття Олімпійських ігор (Сочі, 2014 р.). Досліджено, що підготовка до майбутніх Олімпійських ігор мала потенційно високі корупційні ризики, бо зосередження владних повноважень і фінансових потоків у представників Партії регіонів породжувало проблеми з прозорістю використання державних коштів. Звернуто увагу на те, що ідея проведення в Україні Олімпійських ігор залишається актуальною. Так, президент В. Зеленський уже тричі – у липні, жовтні 2019 р. й у липні 2020 р. – озвучив ідею про проведення Олімпіади.
Keywords: президенти України; Партія регіонів; В. Янукович; Олімпійські ігри 2022 р.; Карпати; НОК; С. Бубка; президент Російської Федерації; 329.14(477):796.0322