Температурне поле Волині в умовах змін клімату - Малащук, Петро Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі приведено аналіз динаміки річного та багаторічного ходу температури повітря за даними стаціонарних спостережень оп метеостанціях Волинської області. Визначено основні напрямки зміни температурного поля в часовому зрізі за крані три роки ( 2022-2024рр) та в порівнянні за весь період інструментальних спостережень на території України загалом та Волинської області, зокрема. Графічно відображено динаміку показників температури повітря та визначено тенденції до змін. З допомогою методів математичної статистики та апробованих методик визначено річну амплітуду температури повітря. Вперше для території Волинської області визначено показник індексу континентальності клімату. В результаті опрацювання розрахункових величин та даних спостережень визначено напрямки та шляхи адаптації різновидів господарської діяльності до змін клімату.
Keywords: температурне поле; річна температура повітря; континентальність клімату; адаптації до змін клімату