Художній час в «Оргії» Лесі Українки: античні проекції - Лавринович, Лілія Богданівна; Lavrynovych, Liliia B. (My University, 2015)
Стаття присвячена аналізові конфлікту драматичної поеми «Оргія» в аспекті хронотопного аналізу. Досліджується проекція античних образів часу на ідейно-художній зміст твору. Індивідуальний час героя у драматичних поемах Лесі Українки – це опозиція до історичного часу. Головний герой поетеси завжди проходить випробування на силу духу, на його відповідність ідеалам із погляду вічності. Історичний час «Оргії» – епоха руйнування міфічного ідеального часу греків на догоду прагматичному історичному часові римлян. Леся Українка показує, як історична незворотність руйнує сакральне і як нова епоха фізично нищить творців, чий дух не йде на компроміс із профанним світом та сваволею історії.

This article analyzes the conflict dramatic poem «Orgy» in terms hronotop-analysis. We study the projection of images of ancient times on the ideological and artistic content of the work. Individual time hero in dramatic poems Lesia Ukrainka – is the opposition to the historical time. Hero poet always pass the test on the strength of spirit, for its compliance with the ideals of eternity. Historical time «Orgy» – the destruction of the mythical era perfect time in the name of the Greeks pragmatic historical time of the Romans. Lesya Ukrainka shows how historical irreversibility destroys sacred and as a new era physically destroys those whose spirit does not compromise with the profane world and the arbitrariness of history.
Artistic time in the «Orgy» Lesia Ukrainka: antique view
Keywords: античність; циклічний час; лінійний час; драма; antiquity; cyclic time; linear time; the drama