Лексичні засоби формування авторської модальності в текстах роздумів П. Загребельного - Голоюх, Лариса; Goloуukh, Larysa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті висвітлено поняття про авторську модальність як категорію лінгвістики тексту. Розкрито механізми формування авторської модальності в роздумах романів П. Загребельного через активізацію лексичного рівня тексту, виявлено ідіостилістичне навантаження ключових лексичних одиниць. Показано, що модальний компонент лексики виступає експлікатором естетичних, психологічних та філософських інтенцій письменника. Авторська модальність висвітлена через аналіз таких вербальних центрів художнього тексту: народ, влада, людина, жінка, час, минуле, пам’ять та ін. З’ясовано взаємозв’язок авторської модальності та емоційно-оцінного змісту фрагментів тексту. Втілення в тексті авторської модальності тісно пов’язане з мовною картиною світу письменника, яка актуалізує зв’язки між елементами лексичної структури і співвіднесеними з ними явищами дійсності. Тексти історичних романів П. Загребельного містять різні види функціонально-змістових типів мовлення – оповідь, опис, роздум. У них авторська модальність виявляється різною мірою. На відміну від оповіді й опису як текстової форми фактуальної інформації, роздум дає змогу письменникові подати власні інтенції, образно змоделювати філософські ідеї, психологічні стани, емоційну оцінку – компоненти індивідуального світобачення. The article highlights the author’s modality as a linguistics category of the text. The activation of the text lexical level shows the mechanism of forming the author’s modality in P. Zagrebelny’s novels. The lexical modal component explains the subjective author’s vision and the psychological author’s revelation. The author’s modality is showed by the analysis of verbal centers of the fiction. They are: people, Ukraine, authority thought, word, man, woman, time and so on. The author’s modality is closely connected with linguistic world image. Also there is the correlation between the emotional and estimated meaning of the text fragments and the author’s modality. There are different kinds of the types of the narration – the story, the description and the thought. The author’s modality has different levels. The story and the description are the textual forms of the factual information. The thought shows the components of world view – author’s intentions, philosophical ideas, psychological condition, emotional estimate.
Lexical Means in P. Zagrebelny’s Author’s Modality
Keywords: модальність; авторська модальність; лінгвістика тексту; суб’єктивно-оцінна модальність; художній текст; вербальний центр; modality; the author’s modality; text linguistics; subjective modality; fiction; verbal center