Психофізіологічні функціі кваліфікованих та юних п’ятиборців у різні роки підготовки - Дрожжин, В.; Хатіпов, М.; Drozhzhyn, V.; Khatypov, M. (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2012)
Дослідження змагань із різних видів спорту свідчать про те, що велике значення для забезпечення результативної спортивної діяльності мають індивідуально-типологічні властивості нервової системи в спортсменів різної кваліфікації. У статі проаналізовано психофізіологічні функції юних п’ятиборців у різні роки підготовки та кваліфікованих спортсменів із цього виду спорту. Досліджено нейродинамічні особливості спортсменів, котрі займаються сучасним п’ятиборством. Під час різних етапів підготовки спостерігається збільшення мобілізаційних можливостей прояву індивідуально-типологічних характеристик вищої нервової діяльності та зростання когнітивної складової частини функції пам’яті в динаміці підвищення спортивної майстерності. Research of competitions of various sports shows that great importance to ensure the effectiveness of sports activities are individual-typological properties of the nervous system among athletes of different qualifications. The article analyzes physiological functions of skilled and young pentathletes in different years of training. Investigated and analyzed neurodynamic features of athletes who are engaged in modern pentathlon. During various stages of preparation of an increase in manifestations of individual typological characteristics of higher nervous activity and growth of the cognitive component of the memory function in the dynamics of excellence.
Physiological Functions of Skilled and Young Pentathletes at Various Stages of Preparation
Keywords: психофізіологічні функції; юні п’ятиборці; нейродинамічні характеристики; індивидуальнотипологічні властивості; physiological functions; young pentathletes; neurodynamic characteristics; individual-typological features