Роль лінгвокраїнознавчого аспекту при навчанні англійської мови студентів вищих навчальних закладів - Петровська, Надія Максимівна; Petrovska, Nadiia M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Проблеми взаємопо’вязаного оволодіння іноземною мовою і відповідною культурою вивчається лінгвокраїнознавством. В сучасній методичній літературі лінгвокраїнознавство розглядається з двох сторін. По-перше, лінгвокраїнознавство – це аспект методики викладання іноземних мов, в якому досліджується питання відбору та прийомів подачі студентам відомостей про країну, мова якої вивчається, з метою забезпечення володіння даною мовою. По-друге, лінгвокраїнознавство – це аспект навчання іноземної мови, в якому поряд з фонетичним, лексичними та граматичними компонентами вивчається і національно-культурний компонент мовного матеріалу. Кінцевою метою засвоєння лінгвокраїнознавчого аспекту є формування у студентів лінгвокраїнознавчої компетенції, тобто цілісної системи уявлень про основні національні традиції, звичаї та реалії країни, мова якої вивчається, що дозволяє студентам асоціювати з мовною одиницею ту ж саму інформацію, що і носії цієї мови і досягти повноцінного розуміння іншомовного тексту та розуміння при спілкуванні з іноземцями.
Keywords: країнознавчо-орієнтована лексика; лінгвокраїнознавство; лінгвокраїнознавчі компетенції