Гуманістичний підхід в оцінюванні результатів навчання школярів: історико-педагогічний аспект - Борбич, Наталія; Гузенко, Олена; Оксенчук, Тетяна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті проаналізовано ідеї гуманістичного оцінювання навчальних досягнень учнів у творчій спадщині видатних педагогів та психологів минулого. Розглянуто питання вибору оптимальних методів педагогічного контролю, реалізації принципів індивідуалізації і диференціації під час перевірки результатів навчання школярів, використання педагогіки співробітництва у оцінюванні навчальних досягнень учнів. Особливо акцентується увага на узагальненні дидактичних вимог, концептуальних положень, методичних порад щодо гуманістичного підходу в оцінюванні знань. Теоретико-практичний аспект оцінювання знань базується на гуманістичному розумінні процесів учіння і викладання, на концепції навчання впродовж усього життя. Аналіз психологічної проблематики шкільної оцінки здійснюється через призму врахування стимулювальної та орієнтувальної функцій. До гуманістичних способів психології оцінювання віднесено згоду, підбадьорення та схвалення. Визначено головну педагогічну умову гуманістичного оцінювання навчальних досягнень – бути етичним щодо школяра, поважати і підтримувати його гідність. In the article the ideas of humanistic assessment of students‟ educational achievements are analyzed in the creative heritage of prominent pedagogues and psychologists of the past. The choice of optimal methods of pedagogical control, implementation of the principles of individualization and differentiation during checking the learning outcomes and the usage of cooperation pedagogy in the assessment of students‟ educational achievements are considered. Particular emphasis is placed on the generalization of didactic requirements, conceptual provisions and methodological advice on a humanistic approach to knowledge assessment. Theoretical and practical aspects of knowledge assessment are based on the humanistic understanding of the processes of studying and teaching and the concept of learning throughout life. The analysis of psychological issues of school mark is carried out through the prism of the consideration of stimulatory and orientation functions. The humanistic ways of assessment psychology include agreement, encouragement and approval. To be ethical in relation to the student, to respect and maintain his dignity, that is determined as the main pedagogical condition of humanistic assessment of educational achievements.
Keywords: гуманізм; гуманістична педагогіка; видатні педагоги-гуманісти; оцінювання знань