Екологічне оподаткування як інструмент фінансування природоохоронних заходів держави - Матвійчук, Наталія Миколаївна; Matviichuk, Nataliia M. (Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського, 2017)
У статті проаналізовано проблеми розподілу екологічного податку між державним та місцевими бюджетами, а також між їх загальним та спеціальним фондами. Досліджено роль екологічного оподаткування у фінансуванні природоохоронних заходів. Проаналізовано динаміку надходжень від екологічного податку та динаміку видатків на охорону навколишнього природного середовища. Обґрунтовано відсутність прямого взаємозв’язку між надходженнями екологічних податків та обсягом видатків на природоохоронні заходи упродовж останніх років. Доведено відсутність впливу екологічного оподаткування в Україні на забруднення навколишнього середовища. The problems of distribution environmental tax between state and local budgets, between their general and special funds are analyzed in the article. The role of environmental taxation in financing environmental measures investigated. The dynamic receipts from environmental tax and dynamic of expenditures on environmental protection are analyzed. It’s proved that there is no direct correlation between revenues from environmental taxes and expenditures for environmental protection in the last years. It is proved that there is no influence of environmental taxation in Ukraine on pollution.
Environmental taxation as an instrument of state financing environmental protection mesures
Keywords: екологічний податок; environmental tax; спеціальний фонд бюджету; the special fund of the budget; загальний фонд бюджету; the general fund of the budget; охорона навколишнього природного середовища; environmental protection; фінансування природоохоронних заходів; financing environmental protection measures