Поширення впливу мексиканських картелів засобами інформаційних технологій і пропаганди - Вознюк, Євгенія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті висвітлено історію становлення та проникнення наркокартелів на світову арену злочинної діяльності. Визначено, що в мексиканському законодавстві немає чіткого визначення таких понять, як кібербезпека, кіберзлочинність та фітинг. Наголошено, що проблема наркотиків стала основною загрозою Мексики сьогодні, а також зростання впливу великих мексиканських картелів, які активно почали поширювати свою діяльність у мережі Інтернет. Доведено, що більшість методів у їхньому арсеналі далеко не мирні. Велика частина «акцій» картелів спрямована на залякування населення та опонентів і відрізняється непомірною жорстокістю. Утім, цікавими залишаються дані про інформаційні методи протиборства. До них належить не лише боротьба безпосередньо в кіберпросторі, але й такі методи інформаційно-психологічного впливу, як пропаганда, поширення неправдивої інформації, організація «витоків» інформації про конкуруючі картелі, порнографічні матеріали та ін. Розкрито, що на сьогодні, Інтернет – це головне джерело залякування населення з боку наркокартелів, а також наголошено на ЗМІ як одному з методів боротьби з організованою злочинністю. Охарактеризовано надзвичайно потужну підтримку наркоторговців у мережі youtube.com, де в піснях, у коротких промороликах, відомих як наркокоріоди або балади наркотиків, постійно оспівують та висвітлюють їхні найбільші «подвиги». Доведено, що експонентне збільшення кіберпростору призвело до корельованої ескалації злочинної діяльності в Мексиці, зокрема у випадку незаконного злому, крадіжки особистих даних, шахрайства з кредитними картками й експлуатації неповнолітніх. У 2017 р. фінансовий сектор активно співпрацював і продовжує роботу з офіцером Генерального прокурора (PGR), який створив спеціальний підрозділ для розслідування кіберзлочинів; цей підрозділ тісно співпрацює з Банком Мексики, щоб швидко виявляти та санкціонувати всіх осіб, відповідальних за кібератаки.Проаналізовано той факт, що у 2013 р. Мексика займала позицію номер один у світі за порнографічними матеріалами, у яких брали участь неповнолітні, і друге місце за її виробництвом в Інтернеті. Також наркокартелі були пов’язані з проституцією неповнолітніх.
Keywords: картель; ЗМІ; Мексика; кіберзлочинність; нформаційні технологіїї; Інтернет; 323(721/727):004.7]:316.75:32