Стратегії розвитку психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами та її сім’ї - Тумік, Софія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження розвитку психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами та її сім’ї. У першому розділі проведений теоретичний аналіз наукових джерел з проблеми розвитку психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами та її сім’ї. Охарактеризовано основи вікового консультування як початкового етапу супроводу дитини з особливими освітніми потребами та її сім’ї. Визначено основні складові психолого-педагогічного супроводу сім’ї та дітей з особливими освітніми потребами. Окреслено сучасні підходи до ранньої комплексної допомоги дітям з особливими освітніми потребами та їхнім сім’ям. У другому розділі було представлено результати емпіричного дослідження стану забезпечення психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами та її сім’ї. До діагностичного комплексу увійшли: анкетування вихователів та батьків дітей з особливими освітніми потребами. Враховуючи отримані результати, нами було запропоновано педагогічні умови організації психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами та її сім’ї: побудова діалогічних відносин педагогів та батьків з метою визначення єдиних підходів до цілісного розвитку дитини, на основі ціннісно-орієнтаційної єдності спільної педагогічної діяльності у групі; здійснення своєчасної екстраполяції освітніх запитів батьків до педагогічного процесу інклюзивної групи через спільне освоєння проектної діяльності педагогами та батьками за допомогою послідовних, взаємопов’язаних етапів осмислення, інтерпретації та рефлексії організації взаємодії; практико-орієнтоване освоєння способів взаємодії педагогів та батьків в інклюзивній групі, направлене на подолання відчуження між учасниками освітнього процесу у контексті діяльнісного підходу. У процесі формувального експерименту з’ясовано, що цілеспрямований психолого-педагогічний супровід дитини з особливими освітніми потребами та її сім’ї забезпечить умови для корекції порушень та розвитку у дитини з особливими освітніми потребами психічних процесів; гармонізації внутрішньосімейних відносин, корекції батьківсько-дитячих відносин; усунення причин, які перешкоджають адекватному розвитку дитини.
Keywords: діти дошкільного віку; особливі освітні потреби