Водні об’єкти України: якість води та рекреація - Хільчевський, Валентин Кирилович; Забокрицька, Мирослава Романівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Метою даного дослідження є узагальнення підходів до оцінювання якості води водних об’єктів України як рекреаційного ресурсу. Використання акваторії та узбережжя водних об’єктів в рекреаційних цілях, включаючи плавання, відпочинок, релаксацію, фізичні вправи і естетичне задоволення, має значні переваги для відновлення здоров'я людини. Одним з важливих інфраструктурних чинників, від якого залежить певною мірою якість води водного об’єкта, що використовується в рекреаційних цілях, є дотримання відповідних вимог до облаштування пляжів (ВООЗ). Міжнародне журі ФЕО відзначає екологічним сертифікатом пляжі за умови відповідності вимогам критеріїв програми «Блакитний прапор». В Україні, яка приєдналася до програми ФЕО в 2010 р., було відзначено 19 пляжів сертифікатом «Блакитний прапор» в 2021 р. На жаль, у зв’язку з повномасштабною агресією РФ, яка почалася 24 лютого 2022 р., певна частина території на сході та південному сході України наразі є тимчасово окупованою, руйнується водна інфраструктура, яку необхідно буде відновлювати після закінчення війни.
Keywords: водні об’єкти; якість води; пляжі; рекреація