Детермінанти психологічної згуртованості в спортивній команді (на прикладі футболу) - Толкунова, І.; Голець, О.; Сархан, Ш.; Tolkunova, I.; Golets, O.; Sarkhan, S. (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2012)
Стаття присвячена проблемі групової згуртованості, обґрунтуванню її значення для регуляції командного настрою на результативність гри. Використано такі методи дослідження: аналіз даних спеціальної літератури, психологічне інтерв`ю, психодіагностичне тестування, методи математичної статистики. Експери-ментально встановлено особливості групової згуртованості у футболістів; досліджено найбільш значущі особистісні чинники в спортсменів і їх вплив на процеси згуртованості в спортивній команді; виявлено значення довіри в спортивній команді та його взаємозв’язок із соціально-психологічним кліматом The thesis deals with the problem of group solidarity, justifying its importance for the regulation of mood on team performance game. Experiments have revealed features of group cohesion among players, investigated the most important personal factors in athletes, and their influence on the processes of cohesion in sport team, identified the value of trust in a sports team and its relationship to socio-psychological climate, practical recommendations on how to manage the process of training qualified athletes based on their psychological compatibility.
Determinants of Psychological Cohesion in Sport teams (for Example, Football).
Keywords: згуртованість; сумісність; соціально-психологічний клімат; cohesion; compatibility; social-psychological climate; psychological treatment program