Засади підвищення конкурентноспроможності регіону (на прикладі Волинської області) - Потапова, Алла Геннадіївна; Краснопольська, Надія Володимирівна; Слабецька, Юлія Святославівна; Potapova, Alla H.; Krasnopolska, Nadiia V.; Slabetska, Yuliia S. (Волинський інститут економіки та менеджменту, 2018)
У статті проведене теоретичне узагальнення та подано нове бачення вирішення наукової проблеми − розробки організаційно-економічного механізму підвищення конкурентоспроможності регіону. Досліджено ґенезу розвитку теорій конкуренції та теорій регіонального розвитку. Розроблено парадигму міжрайонної конкуренції, в основу якої покладено наявність добросовісної конкуренції між регіонами держави за ресурси та блага. Уточено трактування категорії «конкурентоспроможність регіону» як: системне поняття, яке відображає конкурентні переваги конкретного регіону над іншими за сукупністю параметрів, що певним чином між собою поєднані та формують пріоритетну унікальність та закріплюють позиції в певній сфері і у конкретному проміжку часу та при визначеному впливі середовища функціонування. Розглянуто характеристику конкурентоспроможності регіону, де виділено такі основні ознаки як конкурентні переваги; продуктивність використання ресурсів; потенційні можливості об’єкта конкурентної боротьби; суперництво на ринку. Досліджено конкурентні переваги районів Волинської області, які виступають передумовою на шляху підвищення їх конкурентоспроможності. Розглянуто концептуальні засади регулювання конкурентоспроможності регіону. Використано методичний підхід до оцінки конкурентоспроможності регіону, що дозволило здійснити типологію районів області за рівнем їх конкурентоспроможності. Оцінені конкурентні позиції районів Волинської області й обґрунтувані пріоритети підвищення регіональної конкурентоспроможності в межах районів області. Розраховано інтегральний індекс регіональної конкурентоспроможності (ІІРК) районів Волинської області. Здійснено групування адміністративних районів за спільними характеристиками конкурентоспроможності. Запропоновано конкурентні засади підвищення конкурентноспроможності регіону.

In the article was presented the theoretical synthesis and a new vision for solving a scientific problem – the development of organizational and economic mechanism for increasing the competitiveness of the region. The genesis of the development of theories of competition and theories of regional development is investigated. A paradigm of inter-district competition was developed, based on the existence of fair competition between the regions of the state for resources and benefits. Interpretation of category уточено "competitiveness of region" as: system concept that represents the competitive edges of certain region above other after totality of parameters, that definitely inter se united and form a priority unicity and fasten positions in a certain sphere and in the certain interval of time and at certain influence of environment of functioning. The characteristics of competitiveness of the region are considered, where such main features as competitive advantages are singled out; productivity of resource use; potential possibilities of an object of competition; rivalry in the market. The competitive advantages of the Volyn region districts, which are a prerequisite for increasing their competitiveness, are investigated. The conceptual bases of regulation of the region's competitiveness are considered. The methodical approach to assessing the competitiveness of the region has been used, which allowed to implement the typology of the regions of the region in terms of their competitiveness. The competitive positions of the Volyn region districts and the justified priorities of increasing regional competitiveness within the regions are estimated. The Integral Index of Regional Competitiveness (IIRC) of the districts of Volyn region has been calculated. Grouping of administrative districts by common characteristics of competitiveness is carried out. The competitive bases of increasing the region's competitiveness are proposed.
Principles of increasing the region's cjmpetitiveness (on the example of the Volyn region)
Keywords: конкурентоспроможність; конкуренція; регіон; конкурентні переваги; механізм; регіональна політика; competitiveness; competition; region; competitive advantages; mechanism; regional policy