Сучасний стан поширення травматизму під час проведення занять із фізичного виховання студентів - Гребік, Олег Васильович; Hrebyk, Oleh (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
На сучасному етапі розвитку суспільства постає потреба інтенсивного розвитку фізичного виховання для підвищення рівня фізичної витривалості, здоров’я та захисних функцій організму. Разом із розвитком фізичного виховання виникає потреба створення безпечного середовища під час виконання фізичних вправ, тому потребує створення педагогічних умов профілактики травматизму, тим самим забезпечуючи найкращі умови для фізичного розвитку людини. Оскільки фізичні вправи можуть призводити до травм, то найперше потрібно звертати увагу на профілактичні заходи під час проведення занять із фізичного виховання. Мета роботи – визначення стану поширення травматизму під час проведення занять із фізичного виховання студентів. Завдання дослідження – визначити частоту й локалізацію травм під час виконання фізичних вправ серед студентів вищих навчальних закладів; дослідити теми занять із фізичного виховання, на яких отримано травми. Задля виявлення частоти та локалізації ушкоджень опорно-рухового апарату в студентів нами проведено статистичні дослідження у відділенні спортивної медицини Волинської обласної клінічної лікарні за 2007–2015 рр. Як свідчать матеріали наших досліджень, травматизм у процесі фізичного виховання за 10 років залишається поширеним явищем. At the present stage of development of society there is need of intensive development of physical education in order to increase physical endurance, health and safety functions. Along with the development of physical education there is need in creating safe environment while performance of physical exercises, and therefore requires the creation of pedagogical conditions for injury prevention, ensuring the best conditions for the physical development of a man. As long as physical exercises can lead to injuries, on preventive measures during physical education classes it is necessary to pay attention in the first place. The objective of our work is to determine the condition of the spread of students’ injury during physical education classes. Tasks of the study: to determine the frequency and location of injuries among students of higher educational institutions during physical exercises; explore the theme of physical education classes in which the injury was received. In order to determine the frequency and location of injuries of the musculoskeletal system of students we carried out statistical studies in the department of sports medicine of Volyn Regional Hospital during the period from 2007 till 2015. As evidenced by the materials of our investigations, injuries during physical training for nearly 10 years is an ordinary phenomenon.
The Current State of Spread of Students’ Injury During Physical Education Classes
Keywords: травматизм; фізичне виховання; студент; фізичні вправи; рухова активність; injuries; physical education; student; physical exercises; physical activity