Основи диригування: робоча програма вибіркової навчальної дисципліни - Кучерук, Надія Петрівна; Kucheruk, Nadiya P. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Курс „Основи диригування” на музичних факультетах є одним із фахових предметів професійної підготовки майбутнього викладача музичних дисциплін. Адже у його професійній діяльності диригування музичним колективом займає вагоме місце поряд з іншими фаховими предметами. Підготовка диригента, як керівника оркестрового колективу, проводиться послідовно з урахуванням синтезу знань циклу музично-теоретичних дисциплін (основ теорії музики, сольфеджіо, гармонії, поліфонії, аналізу музичних творів, історії музичної культури), спеціальних дисциплін (інструментування, оркестровий клас, оркестрові інструменти), практичних занять з диригування у класі з педагогом, а також удосконаленням виконавської майстерності майбутнього диригента (виступи на академконцертах, заліках). Програма курсу передбачає вивчення основ оркестрового диригування й розрахована для студентів напряму „Музичне мистецтво” спеціалізації „інструменталіст” освітньо-кваліфікаційного рівня „Бакалавр” з 2-річним та 4-річним терміном навчання.
Робоча програма навчальної дисципліни «Основи диригування» для студентів за напрямом підготовки 6.020204 «Музичне мистецтво»
Keywords: Оркестрова партитура; концертмейстер; диригентська техніка; оркестрове диригування; оркестровий колектив; творчий розвиток; оркестрові диригенти; проілюструвати; нотний матеріал; диригентські жести