Сучасні хімічні методи контролю чисельності кровосисних мошок в умовах Українського Полісся - Сухомлін, Катерина; Зінченко, Олександр; Капліч, Валерій; Sukhomlin, Katheryna; Zinchenko, Olexander; Kaplich, Valery (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У роботі розглянуто ефективність використання сучасних хімічних препаратів із контролю чисельності імаго кровосисних мошок в умовах Українського Полісся. Доведено, що серед репелентів ефективними є Advantix (крапельно на шкіру вздовж хребта тварини), репеленти виготовлені з місцевої лікарської сировини: багна звичайного (настій із гілок та листя) та пижма звичайного (настій із суцвіть); серед інсектицідів – неосто- мазан, перметрин, бутокс 200, ектосанТМ і байтикол. Для створення інсектицидного бар’єру навколо ферм, лiтнiх таборів та загонів для утримання тварин потрібно обробляти територію у радiусi до 200 м окурюванням димом (сира трава, шишки) та розприскуванням у радіусі 200 м ємульсій диброму й препарату Байгон 20 К. Е. In the paper has been considered the effectiveness of use the modern chemicals to control the number of adults biting black flies in the Ukrainian Polissya. It is proved that among repellents is effective Advantix (dripped to the skin along the animal’s spine), repellents are made of local medicinal plant: Ledum polustris (infusion of branches and leaves) and Tanacetum vulgare (infusion of inflorescences) among insecticides – Neostomazan, Permethrin, Butoxy 200, EktosanTM and Baytikol. To create an insecticide barrier around the farm, summer camps and paddocks for the animals, area must be treated within a radius of up to 200 m by smoke fumigation (wet grass, cones) and sprayed within 200 m emulsy by Dibrom and Baygon 20 K. E.
Chemical Methods to Control the Number of Blood-sucking Black Flies in the Ukrainian Polissya Полісся
Keywords: контроль чисельності мошок; Полісся; інсектициди; репеленти; control the number of black flies; Polesye; insecticides; repellents