Військова історія України - Рудянин, Іван Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Анотація курсу. Метою курсу «Військова історія України» є вивчення організації військової справи на території сучасної України від найдавніших часів до сьогодення, а також ознайомлення із історією окремих військових формувань та воєнних конфліктів, у яких брав участь український народ. Основними завданнями полягає у наданні студентам додаткових спеціальних знань з історії війська і зброї, найважливіших битв та пов’язати його з політичним, економічним і національно-культурним розвитком України від найдавніших часів до сьогодення Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні: знати: основні факти, події, процеси з історії українського війська; історію війн, окремих воєнних кампаній, операцій; будівництва, бойової, організаційної та мобілізаційної підготовки, військового управління. Вміти: аналізувати джерела та працювати з науковою літературою з проблеми історії українського війська; характеризувати історичні військові аспекти зовнішньополітичної діяльності та міжнародного військового співробітництва в різні періоди історії України; встановлювати хронологічну послідовність історичних подій в межах основних періодів формування та розвитку українського війська; показувати зміни, які відбулися в українському війську, ставши основою для створення сучасної Української Армії. За результатами навчання студенти мають оволодіти наступними компетентностями. Загальні компетентності (ЗК): до кінця навчання студенти будуть компетентними у таких питаннях: особливості організації військової справи на території сучасної України на різних історичних етапах, основні засади організації та функціонування збройних формувань, їх військова стратегія і тактика; глибокий аналіз причин, визначення характеру воєнних конфліктів, які мали місце в Україні у різні часи, висвітлення їх наслідків та впливу на історичну долю українського народу; визначення ролі українських збройних формувань у боротьбі за свободу і незалежність на різних історичних етапах; участь українців у найбільших військових конфліктах ХХ ст. Участь українських військовослужбовців у миротворчих операціях; характеристика основних етапів будівництва Збройних сил незалежної України, визначення основних проблем та перспектив розвитку української армії на сучасному етапі; основи аналізу та планування військових операцій; використання матеріалів з «Військової історії України» в краєзнавчій роботі та під час проведення занять у школах. Фахові компетентності (ФК): критичне усвідомлення взаємозв’язку між фактами, подіями, явищами і процесами у минулому та сучасності; критичне усвідомлення відмінностей в історіографічних поглядах різних періодів та у різних контекстах; розуміння соціальних функцій історика, можливостей використання історії та зловживання історією; здатність виявляти і опрацьовувати належним чином джерела інформації (бібліографії, документи, етнографічні матеріали, музейні експонати, археологічні артефакти і т. п.) для реалізації науково-дослідних проектів; здатність використовувати у фаховій діяльності знання з гуманітарних дисциплін, вміння аналізувати, оцінювати і прогнозувати політичні, економічні, культурні й соціальні події та явищ
Keywords: розвиток українського війська; Збройні сили незалежної України