Розвиток математичної компетентності школярів на уроках інформатики - Манойло, Назарій (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Освітні реформи в Україні, зокрема впровадження концепції Нової української школи, орієнтують навчальний процес на розвиток ключових компетентностей, серед яких математична відіграє провідну роль. Математична компетентність належить до базових, оскільки забезпечує розвиток логічного мислення, умінь аналізувати, моделювати, приймати обґрунтовані рішення, працювати з кількісною інформацією та знаходити оптимальні способи розв’язання задач. Вона є необхідною умовою не лише для вивчення предметів природничо-математичного циклу, а й для успішної соціалізації, фінансової, інформаційної та цифрової грамотності.
Інформатика, у свою чергу, є не лише засобом розвитку цифрової компетентності, а й потужним інструментом для формування математичної компетентності. Зміст курсу інформатики в основній і старшій школі ґрунтується на поняттях, методах і формах діяльності, які мають математичну природу – алгоритми, моделювання, логіка, робота з даними, числові системи, функціональні залежності. Саме завдяки цим перетинам інформатика стає ефективним середовищем для формування аналітичного мислення, що є основою математичної компетентності.
Keywords: Компетентність; математична компетентність; пізнавальна діяльність; урок інформатики