Зміна показників фізичного стану студентів протягом навчання в медичному коледжі - Кубай, Григорій Васильович; Kubai, Hryhoriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета статті – визначити особливості зміни в показниках фізичного стану студентів при використанні чинного змісту фізичного виховання протягом навчання в медичному коледжі. Матеріал дослідження – 58 дівчат і 35 хлопців протягом усього трирічного періоду навчання в медичному коледжі. Результати: протягом означеного періоду більшість морфофункціональних показників дівчат і хлопців підтримується на досягнутому рівні, за винятком стану функціонування нервово-м’язового апарату й серцево-судинної системи, що покращується в дівчат, та функціонування останньої в спокої, що поліпшується в хлопців. Водночас у дівчат зростають статична силова витривалість, гнучкість, але погіршуються, як і в хлопців, загальна витривалість і координація в циклічних локомоціях. Висновок: чинний зміст фізичного виховання студентів медичного коледжу, що передбачає використання традиційного підходу до його організації та реалізації, відзначається низькою ефективністю в підвищенні показників фізичного стану; програми, спрямовані на залучення таких студентів до рухової активності в різних формах занять з урахуванням недоліків фізичного виховання, а також перспективних концептуальних ідей і положень щодо мотивації до такої активності, відсутні. Objective: to define the peculiarities of changing in indices of physical condition of students using the existing content of physical education in the course of education at the medical college. Material: 58 girls and 35 boys during three years of studying period at the medical college. Results: during the indicated period, most of morphological parameters of girls and boys are maintained at the current level, except for the operation status of the neuromuscular system and the cardiovascular system, which deteriorates among girls; functioning of the latest in the quiescent state improves among boys. At the same time, statistical power endurance, flexibility increases among girls, but as well as among boys deteriorates the general endurance and coordination in cyclic locomotions. Conclusion: the current content of physical training of students of the medical college that requires applying of the traditional approach to its organization and implementation, is noted by the low efficiency in the increase in physical condition; programs aimed at attracting of such students to motor activity in various forms of practicing taking into account drawbacks of physical education and perspective ideas and principles concerning motivation to such activity are missing.
Changing of Indices of Physical Condition of Students in the Course of Studying at the Medical College
Keywords: фізичний стан; рухова активність; студенти; медичний коледж; physical condition; physical activity; students; medical college