Вплив загальнодержавних процесів у Російській імперії на політизацію українського селянства наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст - Бундак, Олена; Bundak, Elena (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано процес політизації свідомості українського селянства в Російській імперії, який розглядається в контексті соціально-економічних і політичних подій та безпосередньої участі в них селянства наприкінці XIX – на початку ХХ ст. Наголошено, що царська Росія стала центром протиріч, які загострилися внаслідок прискореної модернізації і трансформації традиційного суспільства. Автор, на основі аналізу науко-вого матеріалу, виділяє етапи процесу, акцентуючи увагу на формах прояву участі селянства в суспільно-політичному житті держави: відмова від сплати податків, масові заворушення, самовільне захоплення та розподіл земель і т. д.This paper examines the politicization of the consciousness of the Ukrainian peasantry in the Russian Empire, which is considered in the context of socio-economic and political events and direct participation of the peasantry in the late XIX - early XX century. Emphasized that tsarist Russia became the center of controversy, which worsened due to rapid modernization and transformation of traditional society.
The Impact of Nationwide Processes in the Russian Empire on the Politicization of the Ukrainian Peasantry in the Late XIX – Early XX Century
Keywords: політизація; селянство; політична організація; політична партія; форми протесту; свідомість; менталітет; politicization; peasantry; political organization; political party; forms of protest; consciousness; mentality