ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ КУРСАНТІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ НА ЗРАЗКАХ ПРИКОРДОННОЇ ІСТОРІЇ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Шинкарук, Олег (My University, 2019)
У статті автор аналізує психологічні аспекти патріотичного виховання курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького на зразках прикордонної історії. Це питання на сучасному етапі розвитку української державності, а особливо загрози її втрати, є досить актуальним, тому важливого значення набуло питання пошуку більш досконалих методів і засобів, зокрема й використання психологічних чинників, роботи з цивільною та військовою молоддю, які б забезпечили високий рівень їхнього патріотизму. Дослідження поняття патріотизму дозволяє зробити висновок, що це явище, як один з базових компонентів індивідуальної та суспільної свідомості, має комплексну структуру. Він – обʼєкт вивчення історії, етнології, соціології, політології, а також етнічної психології та психології міжгрупових відносин. Вони акумулювали значний масив даних, що дозволяють сьогодні виділити проблему патріотизму в якості самостійного обʼєкта дослідження, використовувати для опису цього явища відповідний концептуально-термінологічний інструментарій і позначити його соціально-психологічну специфіку. Зважаючи на те, що серед принципів формування патріотизму є й такий як: “відповідності національним інтересам України, пріоритетності духовних, національно-історичних і військових цінностей та традицій українського народу, Збройних сил України”, автор зазначає, що цей принцип є актуальним і для українських прикордонників, адже національно-історичні цінності, глибокі традиції є і у них, про що свідчать численні наукові дослідження останніх років. Наявні зразки прикордонної історії командири, відповідні посадові особи, науково-педагогічні працівники, весь персонал Національної академії Державної прикордонної служби України використовують у своїй діяльності все активніше, здійснюючи своєрідний вплив на свідомість, підсвідомість і поведінку особистості майбутнього офіцера-прикордонника і на психологічний стан військового колективу в процесі їхньої життєдіяльності з метою формування у них високих морально-політичних, громадянських, військово-професійних, соціально-психологічних, психічних і фізичних якостей, необхідних для успішного виконання в умовах будь-якої складності конституційного обов’язку щодо захисту української держави.

The psychological aspects of patriotic education of cadets of the National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine on the examples of border history have been analyzed by the author. At the present stage of development of the Ukrainian statehood, and the threat of its loss in particular, this issue is quite urgent, therefore the problems of finding in-depth methods and resources, including the use of psychological factors, work with civilian and military youth, which would ensure their high level of patriotism, have acquired great significance. The study of the concept of patriotism leads to the conclusion that this phenomenon, as one of the basic components of the individual and social consciousness, has a complex structure. It is the object of the research of history, ethnology, sociology, political science, as well as ethnic psychology and psychology of intergroup relations. They have accumulated a considerable amount of data recently that allow us to identify the problem of patriotism as an independent object of study, to use appropriate conceptual and terminological tools for the description of this phenomenon and to indicate its socio-psychological specific character. Among the variety of patriotism shaping principles, there are the "conformity to national interests of Ukraine, priority of spiritual, national-historical and military values and traditions of the Ukrainian people, the Armed Forces of Ukraine" fundamentals. Considering that, the author proves that border guards also have national-historical values and deep traditions, which have been recently confirmed by a number of scientific studies. Commanders, responsible officials, scientific and pedagogical staff, all the personnel of NASBGSU are increasingly taking advantage of the available examples of the border history in their activities, exerting an original influence on the consciousness, subconsciousness and behavior of the personality of the future border guard officer and on the psychology of the military collective in the process of their vital activity. Thus, they develop high moral-political, civic, military-professional, social-psychological, mental and physical qualities, necessary for the successful performance of their constitutional duty of any complexity to protect the Ukrainian state.
Patriotic education of cadets of the national academy of the state border guard service of Ukraine on examples of border history: psychological aspect
Keywords: патріотизм; курсант; виховання; Національна академія Державної прикордонної служби України; прикордонна історія; етнічна психологія; психологія міжгрупових відносин; 159.9+316.6