Особливості національної політики радянської влади в західних областях України у 1939–1941 рр. - Баран, Володимир Кіндратович; Baran, Volodymyr K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті на значному фактичному матеріалі, зокрема розсекречених документах державних архівів України і Російської Федерації, проаналізовано зміст і напрями, форми й методи національної політики сталінського режиму в західних областях України у 1939–1941 рр., зокрема висвітлено репресивні заходи влади щодо різних груп населення, процес витіснення «польського елементу» в різних сферах суспільного життя – політичній, економічній, соціальній, культурній. У роботі показано, що руйнування польського державного апарату і формування натомість радянської системи майже не залишало місця для активної участі поляків у політичному житті краю, більшість з яких розцінювала прихід Червоної армії як окупацію і відмовлялася від дієвої підтримки сталінського режиму. Розкрито наслідки радянізації також в економічній, соціальній, культурній ділянках життя, наступ влади на релігію та церкву.The article highlights the issues of the content and directions, forms and methods of the national policy of the Stalinist regime in the western regions of Ukraine in 1939-1941. The above mentioned issues are considered on the factual material from the reliable sources, including the declassified documents of the state archives of Ukraine and the Russian Federation. The emphasis is laid on the repressive measures of the power regarding different groups of the population, the process of expeling the "Polish element" from various spheres of social life - political, economic, social and cultural. The study has revealed that the overthrow of the Polish state apparatus and the formation of the Soviet governing bodies almost deprived the Poles of the active participation in the political life of the region. Most of Poles treated the arrival of the Red Army as occupation and refused to support the Stalinist regime. The study sheds light on the consequences of Sovietization in the economic, social and cultural spheres of life, the new regime policy concerning religion and the church.
Keywords: національна політика; national policy; сталінський режим; Stalinist regime; Західна Україна; Western Ukraine; радянізація; Sovietization; репресії; repressions.