Психологія сучасних політичних технологій - Федотова, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Предметом вивчення навчальної дисципліни в цілому є політика як особливий вид людської діяльності (що має свою структуру, суб’єкта та спонукальні сили), а також політичні технології, що застосовуються у політичній діяльності під час впливу на: окремих індивідів, малі та великі соціальні групи. Міждисциплінарні зв’язки: політологія, правознавство, соціологія, демографія, загальна психологія, соціальна психологія, етнопсихологія. Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів: 1. Політична психологія як наука. 2. Комунікаційні технології в політиці. Мета та завдання навчальної дисципліни: Метою викладання навчальної дисципліни «Психологія сучасних політичних технологій» є формування та розвиток у студентів системного психологічного мислення та комплексу спеціальних знань у галузі політичної психології: загального уявлення про предмет політичної психології, методи інформаційного впливу; взаємовпливу політичних та психологічних процесів, співвідношення свідомого і неусвідомлюваного в політичній поведінці соціальних груп та особистості; закономірності сприймання політичної влади та формування іміджу політичного лідера. Основними завданнями вивчення дисципліни «Політична психологія» є теоретична та практична підготовка студен¬тів із таких питань: - системи уявлень щодо специфіки політичної психології як науки (методології та феноменів політичної психології, її основних проблем); - психологічного аналізу інформаційних впливів під час виборчих кампаній; - сутності та особливостей методів політико-психологічного дослідження; - становлення та стану прикладної політичної психології в Україні, методів та прийомів втручання в політику, ролі психолога в політиці.
Keywords: політичні технології; політична участь; політична свідомість; політична активність; політичний лідер; політичний імідж; політична культура; політична соціалізація; інформаційний вплив