Діагностика карієсу в осіб різного віку за допомогою оцінки саліваторних показників та рентген-дослідження - Цьопич, Іванна Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета роботи – встановити особливості саліваторних показників в осіб шкільного, молодого та середнього віку залежно від рівня інтенсивності карієсу. Дослідження проведено протягом 2024-2025 р.р. на 33 особах чоловічої (25 чол.) та жіночої (8 жін.) статі віком від 9 до 60 років. Всі досліджувані були поділені на 3 вікові групи: 1 група – особи шкільного віку, діти віком 9-16 років, 2 група – особи молодого віку (від 18 до 44 років), 3 група – особи середнього віку (від 45 до 60 років). Аналізувалися салівоторні показники: рН, поверхневий натяг та мінералізуючий потенціал мікрокристалізації слини. Найнижчий показник рН слини виявлено в осіб середнього віку із декомпенсованим індексом інтенсивності карієсу, тоді як найвище значення рН слини виявлено в школярів із субкомпенсованим КПВ. Найвище значення ПНС було у школярів із компенсованим індексом інтенсивності карієсу, тоді як найнижчими значеннями ПНС характеризувалися особи середнього віку із декомпенсованим індексом інтенсивності карієсу. Мінералізуючий потенціал ротової рідини найнижчий у школярів із субкомпенсованим (середнім) рівнем інтенсивності карієсу та у осіб середнього віку з декомпенсованим рівнем інтенсивності карієсу, у школярів із компенсованим рівнем інтенсивності карієсу показник МКС відповідав задовільному рівню, а найвищий рівень мінералізації слини виявлено в осіб молодого віку із субкомпенсованим рівнем карієсу.
Keywords: карієс; слина; водневий показник; компенсований рівень інтенсивності карієсу; субкомпенсований рівень інтенсивності карієсу.; мікрокристалізація слини