Методика проєктування екологічної мережі в контексті управління та раціонального використання земельних ресурсів в територіальних громадах. - Фесюк, Василь Олександрович; Мороз, Ірина Анатоліївна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Чижевська, Лариса Тарасівна (Херсонський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Внаслідок децентралізації влади та управління, що здійснюється у нашій державі, на картах адміністративних областей з’являються нові адміністративні утворення – об’єднані територіальні громади. Їх створення є дуже своєчасним та потрібним заходом ефективного територіального управління. Об’єднані територіальні громади створюються з метою більш успішного адміністративного менеджменту і глибшого задоволення потреб населення. ОТГ, на відміну від теперішніх сільських чи селищних рад, матиме реальні повноваження та значні фінансові ресурси. Наприклад, зі створенням ОТГ відповідна рада перебирає на себе управління освітою, медициною. Це дасть можливість створити хороші школи, якісні медичні заклади і мешканцям громади не потрібно буде шукати освітні і медичні послуги деінде. Також громада зможе розпоряджатись землями за межами населених пунктів, а це – основний ресурс просторового розвитку. З’являється можливість самим вирішувати проблеми поліпшення стану комунальних об’єктів (водозаборів, очисних споруд, полігонів захоронення ТПВ) та інфраструктури (доріг, вулиць, освітлення, озеленення, благоустрою). Великим позитивом ОТГ є наближеність влади до людей. Громада зблизька бачить роботу обраної ради, може її контролювати шляхом проведення загальних зборів, громадських слухань тощо. Так можна впливати на владу не лише під час виборів.
Keywords: методика проєктування; екологічна мережа; земельні ресурси; територіальна громада; раціональне використанняземельних ресурсів; 332.1:332.3 (08)