Контекстуальні параметри комунікативного акту незгоди (на матеріалі англомовного кінодискурсу) - Рибакова, Олена Володимирівна; Rybakova O. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті подано результати аналізу втілення комунікативної стратегії незгоди в англомовному кінодискурсі. Комунікативна стратегія тлумачиться як комунікативний намір мовця, сформований на підставі використання суспільного досвіду, оцінювання наміру як адекватного досягненню бажаних соціально значущих цілей у конкретний момент спілкування, реалізацію наміру вербальними й невербальними засобами та осмислення цієї реалізації всіма комунікантами. Комунікативний намір незгоди визначається як розходження в оцінці певних сутностей / ситуацій учасниками комунікативного акту. Комунікативний акт незгоди охоплює мовленнєвий акт адресанта, інтерпретаційний акт адресата й комунікативну ситуацію як взаємодію різноманітних контекстуальних параметрів, що впливають на інтерпретацію змісту мовних виразів. Виявлено, що комунікативна стратегія незгоди реалізується за участі параметрів психологічного, афективного, когнітивного, аксіологічного, перцептивного та прагматичного контекстів при конфліктних, нейтральних і гармонічних стосунках між комунікантами. The paper presents the results of the analysis of the realization of the communicative strategy of disagreement in the English cinema discourse. The communicative strategy is viewed as the addresser’s communicative intention shaped on the basis of his/her socio-cultural experience, evaluation of the adequacy of this intention to achieve socially important communicative goals in the communicative act, verbal and non-verbal realization of this intention and understanding of the realization by all the communicants. The communicative intention of disagreement is determined as the difference in the assessment of some objects / situations by the participants of the communicative act. The communicative act of disagreement enhances the addresser’s speech act, the addressee’s interpretation act, and the situation of communication that includes all he contextual parameters influencing the interpretation of the meaning of the utterance. It is stated that the communicative strategy of disagreement is realized due to the parameters of the psychological, affective, cognitive, axiological, perceptual and pragmatic context under the conflicting, neutral and harmonic relations between the communicants.
Contextual Parameters of the Communicative Act of Disagreement
Keywords: комунікативна стратегія; communicative strategy; контекст; context; оцінка; evaluation