Перформанс у творчій практиці сучасного луцького культурного простору - Каленюк, Ольга Миколаївна; Панфілова, Олександра Георгіївна (Вісник Львівської національної академії мистецтв, 2025)
Під впливом глобальних культурних тенденцій перформанс відносно недавно увійшов в українське мистецьке середовище. Сьогодні він привертає увагу і теоретиків, і практиків візуального мистецтва, стаючи об’єктом активного дослідження та експериментування. Зростання значущості перформансу в сучасному українському культурному просторі зумовлене його впливом на різні аспекти суспільного життя. На початку ХХІ століття цей вид мистецтва залишався маловідомим і майже не представленим у мистецькому середовищі Волині, що робило його новим і малодослідженим феноменом у регіональному контексті.
У статті розглянуто та охарактеризувано шляхи розвитку перформансів на теренах луцького мистецького простору, окреслено значення Музею сучасного українського мистецтва Корсаків у розвитку актуальних культурних тенденцій, популяризації візуальних мистецтв, зокрема перформансу.
Keywords: митці; перформанс; візуальне мистецтво Волині; музей; сучасне мистецтво; мистецький простір; 7.01-028.22(477.82-25)