Нестимульований розвиток рухових якостей дівчаток із різними соматотипами впродовж 8–14 років - Мисів, Володимир Михайлович; Mysiv, Vladimir (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Мета статті – вивчити особливості зміни показників рухових якостей при їх нестимульованому розвитку в дівчаток різних соматотипів упродовж 8–14 років. Основне завдання дослідження полягало у визначенні величини розбіжності в прирості показників досліджуваних рухових якостей таких дівчаток. По 20 дівчаток кожного соматотипу, яким на початку дослідження виповнилося вісім років; 38 дівчаток астеноїдного, 63 – торакального, 45 – м’язового, 26 – дигестивного соматотипів, яким на початку дослідження виповнилося одинадцять років, брали участь у дослідженні. Протягом навчання в початковій школі дівчатка з різними сома¬то-типами відзначаються схожими тенденціями розвитку статичної силової витривалості, швидкісної й абсолютної м’язової сили, між 11 і 14 роками – швидкісної сили, у певному віці – додатково розвитком окремих рухових якостей. У всіх інших випадках досліджувані рухові якості відзначаються особливостями розвитку, що пов’язані з неоднаковим темпом приросту показників. Отже, одержані дані значною мірою зумовлені відмінностями в розвитку систем організму у зв’язку з приналежністю дівчаток до певного соматотипу. To study the changes of features in their motor skills development in unstimulated Somatotypes different girls over 8–14 years. The main objective of the study was to determine the magnitude of the differences in growth parameters studied motor skills of girls. Material: 20 each somatotype girls who at baseline was eight years old; 38 girls of astenoid somatotype, 63 – thoracic 45 – muscular, 26 – dyhesty somatotypes who at baseline was eleven years old. Results: for primary school girls with different somatotype observed similar tendencies of static strength endurance, speed and absolute muscle strength between 11 and 14 years – speed force, at a certain age – further development of specific motor characteristics. In all other cases studied movement as observed patterns of development associated with uneven growth rate indicators. Conclusions: The findings largely due to differences in the systems of the body due to the affiliation to a certain somatotype girls.
Unstimulated Development of Motor quality Girls of Different Somatotypes During 8–14 Years
Keywords: дівчатка; соматотипи; рухові якості; нестимульований розвиток; girls; somatotype; movement quality; unstimulated development