Місце мовленнєвого акту осуду серед оцінних мовленнєвих актів - Черняк, Оксана Павлівна; Cherniak, Oksana P. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2007)
Розглядаються особливості мовленнєвого акту осуду у порівнянні зі ”спорідненими” мовленнєвими актами – обвинуваченням, докором, насмішкою, доганою, образою. Охарактеризовано ілокутивні цілі мовця та перлокутивний ефект зазначених мовленнєвих актів.

The article deals with peculiarities of speech act “condemnation” in comparison with such speech acts as blame, reproach, reprimand, mockery, insult. Illocutionary intents of speaker and perlocutionary effect of the above mentioned speech acts are under consideration.
The Place of Speech Act “Condemnation” Among Evaluation Speech Acts
Keywords: осуд; обвинувачення; докір; насмішка; догана; образа; ілокутивні цілі; перлокутивний ефект; blame; reproach; reprimand; mockery; insult; illocutionary intents; perlocutionary effect