Аналіз і динаміка розвитку конкурентних переваг суб’єктів туристичної індустрії - Єрко, Ірина Володимирівна (Цифрова економіка та економічна безпека, 2024)
Статтю присвячено аналізу одному з критеріїв конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії – конкурентним перевагам, до яких ми відносимо туристичну інфраструктуру, туристичну привабливість та потенційні можливості. Проаналізовано динаміку кількісті туристів обслугованих туроператорами та турагентами у регіонах держави у 2016-2021 роках, де спостерігаємо позивну динаміку, за винятком 2020 року, де спостерігались кризові явища пов’язані з пандемією COVID 19. Проаналізовано кількість реалізованих туроператорами туристичних путівок з 2016 по 2021 років, встановлено, що вони зросли на 60,9 %, хоча не досяг свого піку у 2019 році. Звернуто увагу на показник середньої вартості однієї путівки реалізованої туроператорами та турагентами за регіонами України в досліджуваний період, цей показник відображає рівень ексклюзивності та престижності пропозицій суб'єктів господарювання. Досліджено кількість туроднів за реалізованими туроператорами та турагентами туристичними путівками. Проаналізовано показник кількісті та площі об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) регіонів держави за 2016-2021 роки. Розраховано інтегральний індекс конкурентних переваг суб’єктів туристичної індустрії за регіонами держави.
Keywords: конкурентні переваги; туристична індустрія; конкурентний потенціал; суб’єкти туристичної індустрії; 338.483:005.52