Особливості організації психологічної допомоги при плануванні життєвих перспектив в юнацькому віці - Лебедєва, Галина Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Юнацький вік характеризується активним самопізнанням та формуванням ціннісно-мотиваційної сфери особистості. Саме в цей період молоді люди стикаються з необхідністю вибору професійного шляху, визначення життєвих цілей та самореалізації. Психологічна допомога в такому контексті спрямована на підтримку процесу самовизначення та подолання внутрішніх конфліктів. У першому розділі магістерської роботи здійснено теоретичний аналіз поняття «життєві перспективи» та досліджено особливості їх формування в юнацькому віці. Життєві перспективи розглядаються як система уявлень особистості про своє майбутнє, що включає життєві цілі, плани, цінності та очікування. У другому розділі магістерської роботи представлені результати емпіричного вивчення психологічної допомоги у процесі планування життєвих перспектив у юнацькому віці. Дане дослідження спрямоване на виявлення ефективних методів психологічної підтримки, які сприяють усвідомленню особистих цілей, розвитку мотивації та самопізнання. Результати показують, що психологічна допомога може значно підвищити рівень самовизначення та впевненості у майбутньому, допомагаючи молоді більш чітко окреслити свої життєві перспективи. У третьому розділі магістерської роботи представлена програма психологічної допомоги у процесі планування життєвих перспектив у юнацькому віці та досліджено її ефективність. Дана програма спрямована на підтримку молоді у формуванні та реалізації життєвих планів, розкритті особистісного потенціалу та розвитку навичок самовизначення. Метою програми є допомога учасникам краще зрозуміти свої сильні та слабкі сторони, визначити власні інтереси та пріоритети, а також розробити реалістичний план дій для досягнення особистих та професійних ціле. Отже, успішна організація психологічної допомоги у процесі планування життєвих перспектив у юнацькому віці сприяє гармонійному розвитку особистості, формуванню адекватних цілей та підвищенню мотивації до їх досягнення.
Keywords: перспектива; самовизначення; реалізація; розвиток; майбутнє