Екстратекстові детермінанти змістової організації вертикального контексту художнього твору - Васейко, Юлія; Vaseiko, Yuliia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено позатекстову природу вертикального контексту, категорії художнього твору, що насичує фактуальний, підтекстовий, концептуальний рівні прочитання екстратекстовою інформацією, співвідносною з національною й світовою культурами; з’ясовано внутрішню організацію, особливості вираження змістового потенціалу вертикальної площини, зумовлені її екстратекстовою специфікою; визначено позатекстові детермінанти семантичного наповнення вертикального контексту, проаналізовано його зв’язок з вітчизняною та світовою культурами; досліджено співвідношення української фонової інформації і вертикального контексту художнього твору; схарактеризовано засоби творення вертикальної площини (національно-маркована лексика, алюзивні номінації та цитати), визначено особливості їхньої структурної організації, описано семантичні групи, вивчено функції, які вони реалізують у літературному творі; сформульовано умови адекватної перцепції екстратекстового змісту категорії; описано процес взаємодії вертикального контексту з фактуальним, підтекстовим, концептуальним рівнями прочитання художнього тексту й індивідуально-авторською мовною картиною світу. Extratext nature of vertical context, category of artwork, which adds factual, implicated, conceptual levels of reading by extratext information, that is correlative with national and world cultures, is investigated in this article; internal structure, features of expression of semantic potential of vertical context, that are stipulated by its extratext nature, are analyzed; main extratext determinants of the semantic of vertical context, its connection with a domestic and world culture are determined; correlation of Ukrainian background information and vertical context of artistic work is studied; units of creation of vertical context (the words of national meanings, allusion - nominations and quotations), the features of their structural organization are certained, semantic groups are described, their main functions in artwork are studied; conditions for adequate perception of vertical context are analyzed; the process of co-operation of vertical context with factual, implicated, conceptual levels of reading of artwork and an individually author’s linguistic picture of the world are determined.
Extratext determinants of vertical context semantic in the artwork
Keywords: вертикальний контекст; екстратекстова інформація; імпліцитний зміст; культура (елітарна, побутова, традиційно-професійна); українська фонова інформація; національно-маркована лексика (реалія); алюзія; рівні прочитання художнього твору; vertical context; extratext information; implication meaning; culture (elite, domestic, traditionally-professional); Ukrainian background information; the words of national meanings; allusion; informational levels of the artwork