Стан біогеометричного профілю постави чоловіків зрілого віку, які займаються оздоровчим фітнесом - Кашуба, Віталій Олександрович; Імас, Євгеній Вікторович; Руденко, Юлія Василівна; Хабінець, Тамара Олександрівна; Лопацький, Сергій Васильович; Ватаманюк, Сергій Всеволодович; Kashuba, Vitaliy; Imas, Yevhen; Rudenko, Yuliya; Khabinets, Tamara; Lopatskyi, Serhiy; Vatamaniuk, Serhiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Актуальність. Найважливішим поняттям, пов’язаним з орієнтацією тіла людини в просторі й з усією сукупністю рухових дій, є просторова організація біоланок його тіла. Просторова організація тіла характеризується біогеометричним профілем постави, опорно-ресорними властивостями стопи, пропорціями та типом тілобудови, топографією сил різних м’язових груп, використовується в ролі характеристики як фізичного розвитку здоров’я людини, так і в ролі поняття, що дає змогу пояснити, яким чином людина не лише сприймає простір, але й реалізовує свій руховий потенціал Мета дослідження – оцінка стану біогеометричного профілю постави чоловіків другого періоду зрілого віку, котрі займаються оздоровчим фітнесом. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, контент-аналіз, педагогічні методи дослідження, біологічні, педагогічні методи дослідження, методи математичної статистики. Контингент досліджуваних складали на констатувальному етапі дослідження становили 50 чоловіків 36–45 років. Результати, отримані на цьому етапі дослідження, характеризують стан біогеометричного профілю постави чоловіків зрілого віку, які займаються оздоровчим фітнесом. Виявлено, що серед чоловіків 36–45 років переважають такі порушення постави, як кругла спина. Серед чоловіків 36–40 років зафіксовано 36,4 %, а серед осіб 41–45 років – 42,9 % з указаним порушенням постави. Як засвідчив аналіз результатів дослідження, серед чоловіків 36–40 років на 2,3 % більше характеризуються нормальною поставою, проте на 6,5 % більше з круглою спиною й на 1,3 % – зі сколіотичною поставою, ніж серед чоловіків 41–45 років. Дослідження засвідчило, що в чоловіків 36–40 років стан біогеометричного профілю постави у фронтальній площині на 14,9 %, у сагітальній – на 9,82 %, а загальний стан біогеометричного профілю постави – на 12,19 % вищий, ніж у чоловіків 41–45 років. Установити статистичну значущість розходжень між показниками не вдалося, проте в чоловіків другого періоду зрілого віку простежено тенденцію до поступового зниження стану біогеометричного профілю постави незалежно від типу порушень. The most important concept, related to the orientation of the human body in space and the entire set of motor actions, is the spatial organization of the biological links of its body. The spatial organization of the body is characterized by a biogeometric profile of the posture, supporting and spring properties of the foot, proportions and body type, and topography of various muscle groups, is used as a characteristic of the physical development of human health, as well as a concept, it explains how a person not only perceives space, but also realizes own motor potential. The objective of the study is to assess the state of the biogeometric profile of the posture of men of the second period of mature age who are engaged in health-improving fitness. The research methods: analysis and synthesis of data from scientific and methodological literature, content analysis, pedagogical research methods, biological, pedagogical research methods, methods of mathematical statistics. The contingent of the examined made up 50 men aged 36–45 years old at the stage of ascertaining research. The results obtained at the stage of ascertaining research characterize the state of the biogeometric profile of the posture of men of mature age who are engaged in health fitness. It is revealed that among men aged 36–45 years old, dominates such postural dysfunction as a round back. Among men aged 36–40 years old, 36,4 % were recorded, and among men aged 41–45 years old – 42,9 % with the indicated violation of posture were found. As analysis of the research results showed, among men aged 36–40 years old, by 2,3 % more are characterized by normal posture, but by 6,5 % more with a round back and by 1.3 % more with scoliotic posture than among men 41–45 years old. The study showed that among men aged 36–40 years old the state of the biogeometric profile of posture in the frontal plane is by 14,9 % higher, in the sagittal – by 9,82 % more, and the general state of the biogeometric profile of posture – by 12,19 % higher than in men aged 41–45 years old. It was not possible to establish the statistical significance of differences between the indicators, however, in men of the second period of mature age, there is a tendency to a gradual decrease in the state of the biogeometric profile of posture, regardless of the type of disorders.
The State of the Biogeometric Posture profile of Men of Mature Age who Practice Health-Improving Fitness
Keywords: стан біогеометричного профілю постави; чоловіки; оздоровчий фітнес; state of the biogeometric profile of posture; men; health-improving fitness