Cognitive judgements on intellectual activity - Ніжегородцева-Кириченко, Лариса Олексіївна; Nizhegorodtseva-Kуrуchenko, L. О. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Статтю присвячено короткому екскурсу лінгво-когнітивних міркувань щодо базової концептуальної структури лексико-семантичного поля «Інтелектуальна діяльність». Коротко висвітлено філософський і лінгвістичний аспекти основних концептів, що складають це поле. Звернено також увагу на універсальний лінгвістичний феномен полісемії, який розглядається з позицій когнітивної лінгвістики. Методологічною базою розгляду процесів полісемії є презентація полісемантичних зрушень у межах фреймової теорії, при цьому зачіпається синонімічний аспект прототипних концептів цього поля. У фокусі уваги перебуває вербалізований концепт ДУМКА (thought). The article presents a brief excursus of linguistic and cognitive judgements concerning the basic conceptual framework of the lexical-semantic field of «intellectual activity». The paper also briefly highlights the philosophical and linguistic aspects of the major concepts that constitute this field. The article addresses to the universal linguistic phenomenon of polysemy, which is considered from the standpoint of cognitive linguistics. Methodological basis of the investigation of polysemy process is the presentation of polysemantic shifts within the frame theory. Some considerations on synonymous aspect of prototypical concepts of the field are presented either. The focus of the analyses is a verbalized concept THOUGHT.
Когнітивні розмірковування про інтелектуальну діяльність
Keywords: лексико-семантичне поле; lexical-semantic field; когнітивна лінгвістика; cognitive linguistics; інтелектуальна діяльність; intellectual activity