Флуоренілметилоксикарбоніл як ключова пептидна захисна група: синтез, оптимізація та застосування в аміновмісних сполуках - Климук, Максим Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження присвячено розробці ефективних методів синтезу нових аміновмісних сполук, що містять фруоренілметилоксикарбонільну захисну групу. Як вихідні сполуки для проведення синтезів використовували різні за природую аміновмісні синтони. Введення Fmoc-захисту проводили в амфіфільному середовищі (діоксан/вода або ацетонітрил/вода) за допогою Fmoc-Cl або Fmoc-Osu. Структури новостворених речовин були досліджені і підтверджені за допомогою спектроскопії ядерного магнітного резонансу ЯМР 1H, 13C та хромато-мас спектроскопії. Дана робота спрямована на поглиблення знань у галузі органічного синтезу та формування кращого розуміння властивостей Fmoc-захищених аміносполук, що відрізняються за природою аміногруп.
Keywords: флуоренілметилоксикарбоніл; амін; пептидний синтез