Вплив вітаміну D на гомеостаз людини - Прадійчук, Наталія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена вивченню впливу вітаміну D на показники гомеостазу людини із акцентом на його роль у регуляції гематологічного обміну. Актуальність роботи зумовлена високою поширеністю дефіциту вітаміну D серед населення України та зростаючим інтересом до плейотропних ефектів цього гормону. Метою роботи було оцінити забезпеченість дорослого населення Волинської області вітаміном D, дослідити особливості гематологічного гомеостазу та встановити можливі кореляційні зв’язки між рівнем 25(OH)D і показниками крові. До дослідження було включено 60 осіб віком 18–70 років. Методами імунохемілюмінесцентного аналізу визначено рівень 25(OH)D, а автоматичним гематологічним аналізатором — показники гемоглобіну, еритроцитів і гематокриту. Встановлено високу поширеність дефіциту та недостатності вітаміну D: лише 13,3 % обстежених мали достатній рівень 25(OH)D. Чоловіки мали вищий середній рівень 25(OH)D, ніж жінки, у всіх вікових групах. Найнижчі показники виявлено у жінок віком 51–70 років (16,87 ± 5,17 нг/мл). Виявлено достовірний позитивний кореляційний зв’язок між рівнем 25(OH)D та основними гематологічними показниками. Після проведення корекції гіповітамінозу D (холекальциферолом) відзначено зростання рівня 25(OH)D у всіх вікових і статевих групах. Наукова новизна полягає у визначенні особливостей забезпеченості вітаміном D населення Волинської області, та уточненні зв’язку між статусом 25(OH)D та гематологічними показниками. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих даних для оптимізації профілактичних заходів та удосконалення підходів до корекції гіповітамінозу D та анемічних станів, особливо у осіб старшого віку.
Keywords: вітамін D; 25(OH)D; гомеостаз; еритропоез; гемоглобін; гематокрит; дефіцит вітаміну D