Поняття «нонконформізм» у сучасній підлітковій літературі Німеччини (на прикладі твору Вольфганга Геррндорфа «Чік») - Бєлих, Оксана М.; Федчик, Катерина Ю. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2019)
У представленому дослідженні висвітлено проблематику поняття нонконформізму у сучасному німецькомовному просторі, яке позначає персональне відношення або ставлення особи, її індивідуальні переконання або філософські позиції, які не відповідають/співпадають із загальновизнаними нормами, діючими правилами етикету, пануючим стилем життя або культурними течіями. Проаналізовано основі наукові дослідження цієї теми у сферах літератури, психології та соціології. Досліджено причини виникнення різних форм нонконформізму у підлітковому віці як потреби самовиразитися, ствердитися у суспільстві, а також абстрагуватися від нього та його норм. Схарактеризовано бінарість поняття нонконформізму та його специфіку у проблемно-орієнтованих творах для молоді. Прослідковано міждисциплінарне вживання поняття нонконформізму та його фахову своєрідність. Досліджено поведінкові моделі, які містять у собі прояви волюнтаризму, та типологізовано відповідно до іх специфіки на різних рівнях. Виділено особливості поняття нонконформізму у його співставленні з концептом “Aussteiger”. Класифіковано психологічні, соціальні та мовні типи особистості. Проаналізовано культурологічну специфіку нонконформізму у тлумаченні поняття мовної особистості. Проаналізовано роман Вольфанга Геррндорфа “Чік” та на його прикладі прослідковано специфіку бінарної сполуки “підліток-суспільство”. Проведено аналіз поведінки головних героїв твору та класифіковано відповідно до норм конформності та нонконформності у суспільстві. Виділено та охарактеризовано основні типи підліткового нонконформізму, серед яких основними є: der / die Außerstehende, der Aussteiger, der Dissident, der Eigenbrötler, der Einsiedliger, der Einzelgänger, der Eremit, der Exentriker, der Freak, der Gammler, der Individualist, der Nonkonfrontist, der / die Obdachlose, der Outsider, der Sonderling.
Keywords: нонконформізм; підліткова література; Вольфганг Геррндорф; “Чік”; Aussteiger; тип особистості