Вступ до спеціальності - Бортніков, Валерій Іванович; Bortnikov, Valerii I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Курс «Вступ до спеціальності» читається студентам першого курсу історичного факультету спеціальності «Політологія». Навчальна програма курсу складена відповідно до навчальних планів підготовки бакалавра спеціальності «Політологія» і враховує особливості фахової підготовки майбутніх спеціалістів з даного предмету. Тематика предмету розрахована на ознайомлення студентів з основними проблемами, специфікою та структурою політичної науки. Розкриваються об’єктивні основи аналізу предмету політики як соціального явища, співвідношення політичної та інших сфер суспільства, види і напрямки політики, її детермінанти. Курс спрямовано на опанування студентами знань про сферу політичних відносин, особливості протікання політичних процесів, функціонування політичних інститутів на різних рівнях: міжнародному, державному, регіональному, місцевому. Політичні інститути і процеси аналізуються в контексті конкретних історичних епох, форм державного правління та устрою, політичних режимів тощо.
Keywords: політична влада; політичні відносини; світова політична думка; українська політична думка; політичні системи; політичні партії; громадянське суспільство; демократія; політичний процес; наукове дослідження