Основні тригери запровадження цифрової валюти « е-гривня» в Україні - Борисюк, Олена Володимирівна; Ткачук, Наталія Василівна (My University, 2024)
Зважаючи на розвиток ринку криптовалюти та його безпосередній вплив на функціонування фінансового ринку України, центральні банки все більше експериментують з цифровими активами й невпинно наближаються до запуску цифрових валют. У цьому контексті особливо актуальною стає тема впровадження цифрової валюти на рівні Національного банку України. Сучасний світ характеризується стрімким розвитком технологій і зростанням обсягів електронних платежів. Вивчення ідеї випуску центральними банками власних цифрових валют в останні роки зазнало значного поширення. Причинами такої зацікавленості стало, зокрема, стрімке зростання ролі інновацій у фінансовому секторі, поява на ринку нових платіжних технологій і сервісів, прагнення до підвищення прозорості, швидкості та зручності розрахунків, а також зменшення частки готівки в обігу країн світу. Цифрові валюти, такі як криптовалюти, стають все більш популярними та використовуються як альтернатива традиційним фіатним валютам. Одна з основних переваг цифрових валют - це швидкість та ефективність проведення фінансових операцій. Вони дозволяють здійснювати миттєві та безпечні платежі без посередників, що може сприяти зменшенню витрат та покращенню доступності фінансових послуг для населення. Запровадження цифрової валюти «е-гривня» може мати позитивний вплив на українську економіку, сприяючи розвитку цифрових технологій та фінансових інновацій. Крім того, це може зменшити залежність від інших валют та покращити контроль за фінансовими операціями. Проте, варто враховувати також потенційні ризики та виклики, пов'язані з впровадженням цифрової валюти, такі як кібербезпека, приватність даних, регулювання та стабільність ціни. Для успішного запровадження «е-гривні» необхідно ретельно продумати всі аспекти її впровадження та розробити ефективний механізм регулювання.
Keywords: цифрова валюта центральних банків; віртуальні активи; валютний контроль; криптовалюта; біткоїн; електроні гроші; фінтех.; 336.711