Зв’язкові компоненти – складники відіменникової дієслівної аналітичної синтаксичної транспозиції - Мельник, Ірина; Melnyk, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У студії системно вивчено спеціалізовані та неспеціалізовані аналітичні засоби вираження відіменникової дієслівної аналітичної синтаксичної транспозиції. З’ясовано їхню роль у транспонуванні іменників у дієслівну формально-синтаксичну позицію присудка. Акцентовано увагу на особливостях їхнього поєднання з відіменниковими дієслівними синтаксичними транспозитами. Доведено вплив семантики зв’язкових компонентів на вибір певної відмінкової та прийменниково-відмінкової іменникової форми. Проаналізовано аналітичні засоби відіменникової дієслівної синтаксичної транспозиції відповідно до можливості/неможливості їхнього поєднання з іншими різновидами дієслівних син-таксичних транспозитів. Визначено вплив аналітичних синтаксичних морфем-зв’язок та морфем-напівзв’язок на засоби морфологічного маркування підмета у двоскладній реченнєвій побудові. The article deals with the systemic studying of specialized and non-specialized analytical means of expression of nominal verbal analytical syntactic transposition. Their role in transposition of nouns in verbal formal-syntactic predicate’s position is characterized. The attention is focused on the peculiarities of their combination with the nominal verbal analytical transposyts. The influence of semantics connected components at the choice of certain case or prepo-sitional-case noun form has been proved. The analytical means of nominal verbal syntactic transposition according to the possibility/impossibility of their combination with other types of verbal syntactic transpozyts are analyzed. The influence of analytical syntactic link-morphemes and semi-link morphemes on the means of morphological subject’s labeling in two-parts sentence is determined.
Linking Elements – the Components of Nominal Verbal Analytical Syntactic Transposition
Keywords: іменник; дієслово; аналітична синтаксична морфема-зв’язка; морфема-напівзв’язка; транспозиція; відіменникова дієслівна аналітична синтаксична транспозиція; транспозит; noun; verb; analytical syntactic link-morpheme; semi-link mor-pheme; transposition; nominal verbal analytical syntactic transposition; transposyts