Особливості зображення архітектурних об’єктів у навчальному етюді - Панфілова, Олександра Георгіївна; Тарасюк, Іван Іванович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У статті досліджено особливості виконання етюдів архітектурних об’єктів як важливого етапу профе-сійної підготовки художника та засобу творчого самовираження, увагу акцентовано на перевазі пленерної практики над роботою в майстерні. Розглянуто роль етюдної практики у формуванні навичок спостереження, аналітичного мислення, вміння бачити та передавати характерні риси архітектури. Проаналізовано основні принципи побудови композиції, зокрема закономірності передачі перспективи, пропорційності, конструктивної логіки об’єкта та його взаємозв’язку з навколишнім простором. Сформульовано основні практичні рекомендації та визначено типові помилки початківців
Keywords: архітектура; навчальний процес; просторове мислення,; пленер; етюди; 7.02:72.01