Профілактика вторинного остеоартрозу в спортсменів - Левон, Марія; Levon, Mariya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Однією з найсерйозніших проблем у спорті є спортивний травматизм, який у зв’язку зі збільшенням кількості стартів, надлишковими тренувальними й змагальними навантаженнями з кожним роком зростає. З усіх систем організму під впливом регулярних занять спортом найбільшого навантаження зазнає опорно-руховий апарат, і з часом розвивається вторинний остеоартроз. Мікротравматизація хряща, його фрагментація супроводжуються підвищенням активності лізосомальних ферментів. У суглобовому хрящі виявляють підвищений уміст урокінази, плазміну та матриксних протеїназ. Тому метою нашої роботи було дослідити особливості уражень опорно-рухового апарату в спортсменів та зміни, які відбуваються при цьому, і розглянути основні методи немедикаментозного лікування вторинного остеоартрозу та його профілактику. Для розв’язання завдань ми використали методи отримання ретроспективної інформації, теоретичний аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури. Співвідношення причин спортивного травматизму, їх значимість і питома вага залежать від виду спорту, характеру підготовки й кваліфікації спортсменів. Установлено, що основним завданням травматології спорту є необхідність забезпечити в найкоротший термін відновлення специфічних рухових функцій спортсменів у тому ж обсязі, що й до травми, а також у здатності до подальшого професійного росту. Немедикаментозні методи лікування остеоартрозу традиційно включають фізіотерапевтичне лікування, лікувальну фізкультуру, масаж, голкорефлексотерапію. Усі ці методи направлені, передусім, на купування больового синдрому та запалення в суглобі. One of the most serious problems in sport is sports traumatism that raises each year together with increasing of amount of contests, supernumerary trainings and contest traumas. Under influence of regular exercises the highest level of loads is given to locomotor apparatus, and withing some time secondary osteoarthritis is developed. Micro traumatizing of a cartilage and its fragmentation are accompanied by increasing of activity of lysosomal enzymes. The task of our research was to study peculiarities of lesion of locomotor apparatus among sportsmen and changes that are caused, and we have also studied main methods of non-pharmacological treatment and its prophylaxis. In our research we used methods of receiving of retrospective information, theoretical analysis and generalization of data of scientific and methodological literature. Ration of reasons of sports traumatizing. Their meaning and unit weight depend on kind of sport, character of preparation and sportsmen’s preparation. It was found out that the task of traumatology of sport is the necessity to provide specific motor functions of sportsmen on the same volume as before trauma and ability to further professional growth. Non-pharmacological methods of treatment of osteoarthritis include physical therapy, exercise therapy, massage, acupuncture.
Prophylaxis of Secondary Osteoarthritis
Keywords: остеоартроз; спорт; травма; профілактика; osteoarthritis; sport; trauma; prophylaxis