Ефективність фізичної реабілітації хворих на гонартроз - Андрійчук, Ольга Ярославівна; Andriіchuk, Olga Ya. (Львівський державний інститут фізичної культури, Олімпійська академія України, 2012)
Наведено порівняльні дані щодо експериментальної перевірки ефективності реалізації запропонованої програми фізичної реабілітації хворих на гонартроз 0–І рентгенологічної стадії на основі дослідження самооцінки здоров'я та якості життя. В експерименті брали участь 60 хворих на остеоартроз колінних суглобів, які проходили традиційне лікування, і 67 хворих, яким додатково було запропоновано пройти програму фізичної реабілітації. Програма передбачала лікувальну фізичну культуру, лікувальний масаж, механотерапію, фізіотерапію. Доведено позитивну динаміку основних функціональних можливостей хворих та їх самопочуття. The article presents compared results of the experimental verification of effectiveness within the developed program among physical rehabilitation of the 0-I X-ray gonarthrosis stages’ patients. The results are based on the self-appraisal of health as well as life quality. 60 patients with osteoarthrosis of the knee who underwent conventional treatment as well as 67 patients who had physical rehabilitation program participated in the experiment. The program included physical exercises, massage, mechanotherapy and physiotherapy. We proved the positive changes of patients’ capacity and well-being.
The effectivenes of gonarthrosis patients’ physical rehabilitation
Keywords: гонартроз; фізична реабілітація; самооцінка; здоров'я; якість життя; gonarthrosis; physical rehabilitation; self-appraisal; health; life quality