Педагогічні умови логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку - Ємчик, Олександра Григорівна (Одеса: Видавн. дім "Гельветика", 2021)
У статті визначено та охарактеризовано педагогічні умови логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку. Констатовано, що по мірі дорослішання дитина оволодіває лічильною, обчислювальною і вимірювальною діяльністю, способами визначення величини і форми предметів, просторово-часовим орієнтуванням, тобто застосуванням математичних знань для вирішення практичних життєвих завдань. Відзначено, що логіко-математична компетентність дітей дошкільного віку може ефективно функціонувати, отримувати подальший розвиток тільки при дотриманні певних педагогічних умов. Метою статті є виокремити, обґрунтувати й описати такі педагогічні умови та визначити особливості ефективного їх використання та організації у процесі логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку. Узагальнено, що педагогічні умови забезпечують успішність в досягненні завдань логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку, які при взаємодії між собою, при взаємодоповненні системно знижують труднощі в організації діяльності з розвитку логічних операцій мислення, математичних уявлень дітей, виконання елементарних математичних операцій рахунку, вимірювання й обчислення, усвідомлення ними зв'язків, відношень між об'єктами і явищами навколишньої дійсності, сприяють досягненню ефективності такої діяльності дітей дошкільного віку, яку організує педагог. Проведено аналіз теоретико-методичних досліджень вітчизняних та зарубіжних фахівців з окресленої теми, що дозволило визначити такі умови розвитку логіко-математичної компетентності дітей дошкільного віку: створення розвивального предметно-просторового середовища; використання різних організаційних форм і видів дитячої діяльності в освітньому процесі закладу дошкільної освіти; сприятлива психологічна атмосфера доброзичливості і емоційного благополуччя у провідній ігровій діяльності; врахування вікових можливостей та індивідуальних особливостей пізнавального розвитку дітей дошкільного віку; використання сучасних освітніх, у тому числі інформаційно-комунікаційних, технологій.
Pedagogical conditions of logic-mathematical development of preschool children
Keywords: логіко-математичний розвиток дітей дошкільного віку; педагогічні умови; педагогічні умови логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку; logical and mathematical development of preschool children; pedagogical conditions; pedagogical conditions of logical and mathematical development of preschool children; 373.2.016:511-028.31